9.10.2008

Başkaları...

Durup bakıyor insan. Hayatına, yaşadıklarına, etrafına ve yaşananlara… Tanrım, her şey ne kadar da aynı! İnsanlar aynı, duygular aynı… Bu kadar benzerlik varken insan duygularından nasıl emin olabilir?

Önceden aşk vardı… Tatlı, hoş, gülümseten, naneli şeker gibi bir şey işte. Pencere kenarında sokaktan geçsin diye saatlerce beklemekti aşk. Sonra sevmek girdi işe… Korkarak sevmek… Heyecanını yitirmemişti ama bilinmeyenin korkusu vardı. Sonra sevgiyle beraber o sevgiyi ilişki yapabilmek geldi. En zoru da buydu bence. Çünkü insan kendi içinde fırtınalar koparabilir, aşık olup sevebilir, kendi içinde ne istiyorsa onu yaşar. Ama ilişki… Hem aşık olup hem sevecek hem heyecan duyacaksın hem de bunu ilişki haline getirip yaşayacaksın! Eh, zoru başardık insanoğlu olarak. Bunu da halledebildik.

Peki ya sonra? Bundan sonrası hep aynı hikaye. Aşk ,sevgi, heyecan ilişki… bitti mi ? Sil baştan… Aynı şeyleri yaşa yaşa dur. Peki hangisi gerçek? Hangisi saf olandı? İlki mi sonuncusu mu?

Birine bir şeyler hissetmek ve o hissin ne olduğunu bilememek.. .İsim verirsem geçmişe ihanet sayarım. İsim veremesem kendime ihanet ederim. Hiç yaşamasam ki bu en mantıklısı onu yaşamam gerektiğini düşündüren garip bir dürtü var. Bir “güç”… Bu nedir bilmiyorum, belki de herkesin … Kahretsin yine herkesli cümleler kurmaya başladım.

- Belki de başlamalısın..

- Sen kimsin be?

- Bir önemi var mı, ahmet mehmet şükriye..hangisini seçersen...

- Memnum oldum… da yazımda ne işin var?

- Saçmalamaya başlayacaktın daha fazla dayanamadım. Sus sus bir yere kadar.

- Bana baksana sen..

- Pööf tamam kızma… Ama sana bunu söylemek görevim. Başkaları ile başlayan cümleler kumalısın. Çünkü onlar seni görüyorlar. Başkaları hayatın ta kendisidir.

- Sartre öyle demiyor ama? Ne demiş üstad “başkaları cehennemdir”

- Eh yalanda söylememiş… Kimse sana hayatın cennet gibi olduğunu söylemiyor zaten.

- Fakat..

- Ah be canım be, sosyalsin… Güzel görünmek için ruj sürüyorsun. Başkalarına beğendirmek için…. Sonra da başkalarının düşünceleri sana cehennem oluyor. Sen kendi cehennemidesin uyan güzelim u-yan!

- Bu ruju kendimi güzel hissetmek için sürdüm bi kere. Sadece ve sadece kendim için.

- Ama biri çıkıpta “ya fatoş bu rujun rengi sana hiç gitmemiş, şebeğe dönmüşsün” dese anında silersin!

- Fakat ben..

- Tamam, kes. Zıvalama… Asıl konudan uzaklaştırıyorsun beni. Ne demeye gelmiştim…Hah, Canım bak şimdi, sen kendi ikilemlerin içinde boğuşuyorsun. Birini sevdin yaşandı bitti. Şimdi aynı konumda başka bir insana bir şeyler hissediyorsun ve bu geçmişe duyduğun hislerin aslında sahte olduğunu apaçık gösterdi. Herkes bunu söylemiyor muydu? Evet söylüyordu. Yanlışlar mı? Sonuna kadar haklılar… Bu yüzden şunu bil ki aşık falan değilsin. Öbürüne de değildin. Bir gün aşık olursan ben sana haber vericem merak etme….

- Emm..şeyy..

- Haydi eyvallah kendine dikkat et…

- Peki

Vallahi gitti… Bu neydi şimdi ya? Tövbe tövbe nerde bir manyak var beni bulur zaten. Neyse ne diyordum ben? Heh.. Başkaları ile başlayan cümleler…. Yani insanların düşünceleri ve bizim duygularımız…

- Selam!

- Haydaaa sen de kimsin?

- Öyle biriyim işte, ya sen_?

- Ben bu yazının yazarıyım…

- Ah tabii ya..Çok özür dilerim bir an dalmışım.. Yazın üzerimde düşünüyordum da!

- Yaaa?

- Başkaları…. İnsanlar… Onlar ne kadar önemli ki ? Senin hayatın hakkında e biliyorlar dane kadar objektif olabilecekler ? Onlar görmek istediklerini görürler. Senin için seçtikleri kılfa uyuyor musun? O zaman senden mükemmeli yoktur. Fakat herkesin kendi kılıfı olduğu içinde mükemmel insan yok..

- Ne güzel konuştun öyle!

- Teşekkür ederim. Şu ikilemine gelince… Çok kafana takma. Ya hissettiğin şey aşksa? Benzer şeyler hissediyorum diyorsun, belki de bu aşktır ve sen yeniden hissediyorsundur?

- Olabilir… Öle olmasını umut ediyorum.

- Umut etme, yaşa gitsin ne çıkar? Neyse gitmem gerek, sana kolay gelsin

- Teşekkürler..

Ahh nasılda içime su serpildi... Her kimse çok güzel konuştu valla. Tabii ya, başkalarından bana ne? Başkaları için yaşasaydım bende bir başkası olurdum. Ama hayır ben buyum. Ben buyum um ve kime ne hissettiğimi çok iyi biliyorum. Mesela aşağıdaki resimdeki kediyi çok sevdim geçen gün... Acaip bir sevgiydi, yok ötesi...

Sevgiler...:)

11 comments:

  1. "L'Enfer, c'est les autres" demiş Jean-Paul Sartre. Kendisi, tapınma ölçüsünde sevdiğim bir büyüğümdür. Yani diyor ki; "Cehennem başkalarıdır". Toplumun birey üzerindeki şekillendirici etkisini ve baskısını anlatır bu sözüyle.

    Hayatlarımızda "başkaları"na gerek yoktur. Çünkü "başkaları" yoksa, cehennem de yoktur!

    ReplyDelete
  2. hay ağzını öpeyim!!!
    :)

    ReplyDelete
  3. "benim insanlara ihtiyacım yok. herkes yalnızdır..."

    demiş biriside :)

    ReplyDelete
  4. evet o kedi çok sevimli ama geçen gün çöp kutusunun üstünde duran kedi sevimli değil miydi?

    -sevimlimiydi?

    aha, sen kimsin la?

    -ben buralarda dolaşan biriyim, sen kimsin.

    ben stickman. jade'in yazısına yorum yazan biriyim.

    -eeee

    ee si işte ben geçen gün çöpü atıyodum, tam çöp elimden çıktı ki minik bi kedi gördüm çöpün üstünde oturan, çöpü attığım anda da içerden bi minik daha fırladı. yani ben yanlışlıkla çöpü üstüne attım. korktu.

    -vay hayvan, insan bi bakar

    dalmışım, dikkat etmedim. zaten boş bulunup, kedilere doğru, pardon yaa dedim. anlamadılar tabi.

    -sonuç

    şimdi bu kediler cehennem midir? yoksa başka kediler mi cehennemdir? başka bi kediye aşık olabilirler mi? çöl kedisi var mıdır?

    -saçmalamayı bırak bi. sence jade'in olayı nedir?

    bence Jade şu anda benim hatunun 8-9 ay önce yaşadığı olayı yaşamaktadır. eski aşkının bitişini kabullenememek yüzünden benim el tersiyle itildiğim olay. fakat o benim hatunun yaptığının aksine karşıdakine bi şans verecekmiş gibi görünüyor. aslında ben şanslıyım. bence bu olay bi kere olmalıdır. gerçek aşk. çok şükür ben yaşadım ve yaşıyorum bunu :) neyse. muhtemelen gülüyosunuzdur şu an bana. fazla konuşmayım. zaten insanlar bu konulardaki konuşmalarımı iplemiyolar :) daha baştan komik insan imajı oluşturduk bi kere. ne desen fayda yok. anca espri yap a.q , komiklikler-şakalar yap stick. kedilerin üstüne çöp atma stick. yani komik adamı iplemezler sorunsalı. cem yılmazdan da duymuşunuzdur.

    -peki hayatımızda başkalarına ihtiyacımız varmıdır stick?

    vardır tabi. mesela sen tuvalete gitmiyo musun? gidiyosun. orda dışkını bıraktıktan sonra bişeylerin yıkanmaya ihtiyacı oluyo demi?

    -evt

    işte o zaman su lazım. ve suyun sana ulaşması için boru lazım. insanların o boruları toprak altından döşemesi lazım. sonra koskide çalışan insanların oraya su göndermesi lazım. görüyomusun sen bi tarafını temiz tutcan diye kaç kişi çırpınıyo.

    -vaauvv, etkilendim lan!

    yaa, daha bunun gibi bi sürü şey işte. her anlamda başka insanlara ihtiyacımız vardır. ve hayvanlarada ihtiyacımız vardır. aslında ihtiyacımız olmayan şey yoktur diyebiliriz :p mesela inek? bir at? bir maymun? ihtiyacımız vardır bunlara. muz yemeyi kimden öğrendik sanıyosunuz? ya maymun çarli olmasa o diziyi izleyebilir miydik? ya inekler olmasa sütaş reklamlarında kim oynardı? atlar olmasa veli efendi hipodromunda kim koşacaktı. ve bu noktada yalnız insan yoktur. yalnız insanları asla tanıyamayız. çünkü onlar muhtemelen ölmüşlerdir. nuhahaha

    -artık gitsen iyi olur diye düşünüyorum. bence şimdilik biraz git sen bu blogdan

    tamam ama önce şunu söyleyeceğim; bence jade satanist. çünkü kediyi boğmak süretiyle öldürmeye çalıştığı açık seçik ortadadır. ayrıca satanist olduğu anlaşılmasın diyede kılık değiştirmiş, pembeli kıyafetler giymiştir. keşke kediyide pembeye boyasaydı. o zaman insanlar en ufak bi şüphe duymazdı. zaten o zaman kediyi değil, pembe panteri öldürüyo zannederlerdi.

    (yazıdan uzun yorum yazma girişiminde bulunup blogger tarihine nickimi altın puntolarla yazdırma girişiminde bulunduğum için pişman değilim.)

    ReplyDelete
  5. kermitim...ne diyim.. müneccim gibisin...

    ReplyDelete
  6. magnum: eyvallah:)

    stik: Adını altın harflerle yazdırdın be stikcan, ayrıca o kadar ciddiye alıyorum ki seni başkaları ne derse desin, sen derinliği olan bir adamsın!:)

    - şş..stik saygılar

    üüf bi sussana se, bari yorumda rahat bırak!

    Aqila'm: kermit gurban ossun sağa:)

    ReplyDelete
  7. konu insan ise şu dize düşer hep aklıma

    "insan eşref-i mahlukattır derdi babam

    bu sözün sözler içinde bir yeri vardı

    ama bir eylül günü bilek damarlarımı kestiğim zaman

    bu söz asıl anlamını kavradı"

    ReplyDelete
  8. Anonymous7:30 PM

    Hmm dur şuralarda olucaktı, anne nereye koydun onu! Mediş sen mi aldın yoksa :@ Ya bir kere de koyduğum şeyi yerinde bulayım, pedere sormam bağırıyor sonra bana, öldürücem nerede bu, dolabın altına baktın mı, ne, yok orada da yoktur, Yahu delirtmeyin adamı! Nerdeydi bu, anne hep şu kızının suçu bu, hmm bu ne ya, anne tamam buldum cebimdeymiş;

    'Geçmişi fazla deşme, geleceği düşün'

    Evet, buydu tam demek istediğim; her insanın ya da kendini öyle sananların içinde bir 'gerçek' ve bir 'hayal' yaşar. Bazıları gerçeği tercih eder, evet evet hani evlenip çocuk fırtlatan birileri var ya, işte onlar gibi...
    Birileri ikisinden de olsun der; biriyle olsa dahi mutlu değildir, gözü asıl beklediği mutluluktadır. Sen burdasın, tam ortada, her ilişkiye başlarken öyle miydi böyle miydi diye düşünen, oluruna bırakmaya korkan. Oysa bırak gitsin (kolay değil bilirim), belki de mutluluk oradadır...
    Ve bir de hayalciler vardır. Herkes evlerinde uyurken o bu mısraları yazar, delidir, kimse anlamaz genelde...

    Yörüğüm, küçüğüm;
    1) Kimsenin ilişkisini kendine referans alma...
    2) Geçmişindeki ilişkilerini de referans alma...
    3) Evet geçmişteki beğendiğin tipler neyse şu anda da öyle olucak, gelecekte de...
    4) Takım giy...
    5) Yoksa al...
    6) İstanbul'a kar geliyor şimdi, yalnız gezmek olmaz İstiklal'de...
    7) Benim uğurlu rakamım...
    8) Öptüm...

    ReplyDelete
  9. fxdev

    "4) Takım giy...
    5) Yoksa al..."

    adidas oldskool rulaz
    sanmam ki kiğılı orduları görmek isteyelim sokaklarda
    veya sergio rossi
    does not matter
    keep it up !

    ReplyDelete
  10. insanın kendisi cennetidir de cehennemidir de desem ve sıyrılsam...

    ReplyDelete
  11. ben resme takıldım hangisi daha sevimli çözemedim bi türlü :P

    ReplyDelete